Deniz Neden Mavidir?


  Su renksiz ve saydam bir sıvıdır. Ancak beyaz renkteki  bir küvete veya havuza doldurulan suyun aldığı renkten de görüldüğü gibi, kalın tabakalar halinde yeşil-mavi bir renk alır.
  Denizin mavi renginin sebebi, gökyüzünün renginin mavi olmasıyla aynıdır ama sanıldığı gibi gökyüzünün maviliğini yansıttığı için deniz mavi renkte görünmez.
 Deniz suyunun rengi su moleküllerinin ışığı emiş ve yansıtış özelliklerine bağlıdır. Beyaz ışık dediğimiz güneş ışığında bütün renkler vardır. Deniz suyu molekülleri aynen atmosferde olduğu gibi,bu ışığın kırmızı tarafındakileri emerler, mor tarafındakileri yansıtırlar. Denizde bu nedenle mavi görünür.


Ne var ki denizin rengi her yerde aynı değildir.Yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere denizin sol tarafı mavi iken sağ tarafı daha açık mavi ve turkuazımsıdır.. Deniz çeşitli yerlerde mavi, koyu mavi, yeşil, turkuaz hatta kırmızımsı renkler alır. Bu farklılıkları suyun derinliği, sıcaklığı, temizliği, içinde yaşayan canlılar, tuz oranı gibi faktörler belirlemektedir.

-Bu konu hakkındaki görüşlerini belirtmek için yorum yapabilirsin. Ayrıca paylaştığım yazılardan haberdar olmak için sayfanın üst kısmındaki Abone Ol butonuna tıklayabilirsin. :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edward Mordrake İki Yüzlü Adam

Develerin Hörgüçlerinde Ne Var?